четвер, 25 травня 2017 р.

Тиждень хімії


У середу, 10 травня, у Містківській ЗОШ I-III ступенів стартував тиждень хімії, а розпочали його учні 8-го класу, які перенесли нас на казкову галявину, познайомивши із різними природничими науками. І усі ми стали свідками неочікуваної суперечки  між ними. Науки ніяк не могли визначити, хто з них найкраща та найпотрібніша. Хімія, яка представила себе царицею наук, викликала у своїх подруг обурення. Але неочікувано для всіх зявився професор, який вгамував суперечку та запропонував хімії протягом цього тижня довести своїм подругам та й усім учням школи наскільки вона важлива та необхідна наука.



Цього ж дня Хімія відразу взялася за роботу. Спочатку показала свій родовід у вигляді «Родинного дерева», прикріпленого біля входу школи, а також з допомогою учнів-восьмикласників показала свою історію виникнення у вигляді презентації, яку було розвішано на першому і другому поверсі школи і вказано стрілочками правильний маршрут свого розвитку.

Крім того, на першому поверсі Хімія виставила свою абетку, закликаючи тим самим всіх згадати або заново вивчити «хімічні» букви – назви хімічних елементів.


Семикласники, які тільки цього року вперше «зустрілись» з хімією, теж долучились до предметного тижня , підготувавши портрети хіміків всіх етапів розвитку цієї науки і стіннівку.


У четвер, 11 травня, у школі був день: «Хімія і сільське господарство». Цього дня Хімія зібрала усіх на другій великій перерві, де доводила присутнім, яка вона незамінна у сільському господарстві. Спочатку Хімія розповіла усім, яку роль вона відіграє у сільському господарстві, а потім на допомогу запросила учнів 11 класу, які були в цей день працівниками фірми «Зелений угурчик». Одинадцятикласники  Юрій Буць і Тимур Мікава ознайомили усіх присутніх із мінеральними добривами та правильним внесенням їх у ґрунт, а також із пестицидами та обережним поводженням з ними у вигляді презентацій з коментуванням.
Після цього всі присутні побачили інтерв’ю, яке підготували учні 8 класу: журналіст Марія Шавель, оператор Руслан Редько та помічник Анна Голубець з нашим сільським господарем Петром Андрійовичем Вовком. У своїй розмові фермер розповів нам, як саме знання з хімії допомагає йому у сільському господарстві, а на завершення подарували фермерові символічний букет овочів з прикріпленою таблицею хімічних елементів Д. І. Менделєєва.

Наступного дня, у пятницю, Хімія доводила нам свою важливість у медицині. Допомагали їй у цьому учні 10 класу, медики приватної клініки «Валеріана»: імунолог Андрій Андрійович, терапевт Роман Юрійович і нарколог Ельвіра Оруджівна.


Спочатку учениця 10 класу розповіла нам про роль хімії в медицині, її позитивні аспекти і нові досягнення. Після цього всі «медики» по черзі розказували присутнім з допомогою підготовлених презентацій про роль вітамінів в організмі людини, про антибіотики, їх різноманітність та про алергію, що можуть спричинювати. Учні почули і про наркотики та їх види, як один з «негативних» впливів хімії на організм людини.

Цього ж дня до школи завітав головний медик нашого села п. Мар’яна Поцюпак, яка розповіла присутнім про небезпеку самолікування та його негативний вплив на здоров’я людини. Протягом дня всі учні і гості школи мали змогу розглядати і вивчати формули вітамінів, антибіотиків та інших речовин, які мають відношення до медицини, підготовлені учнями 10 класу.

Протягом цього предметного тижня відбувся відкритий урок з хімії у 8 класі, на якому учні показали свої експериментальні навички і знання з теми: «Класи неорганічних сполук». Крім того, був проведений конкурс юних дослідників на тему: «Вода – мої почуття, моє здоровя і навіть моє життя» серед учнів 6 класу на факультативному занятті «Основи хімічних знань». Як результат, учениця Скочиляс Марія представляла нашу школу з цим проектом у Львівському екологічному центрі, де здобула 3 місце.

Впродовж року учні нашої школи брали участь у Міжнародному конкурсі «Кристали». І як результат, у цей день була виставка учнівських експериментів – вирощених кристалів. На фінал конкурсу учні нашої школи їздили в суботу, 20 травня, у Львівський національний університет імені Івана Франка на нагородження за свою роботу.

У вівторок, 16 травня, був проведений хімічний квест: «Хімія навколо нас», участь в якому взяли учні 7-11 класів. Стартували біля хімічної підсобки, де був розданий перший маршрут. Старшокласники мали пройти 10 маршрутів, попередньо вирішуючи і відгадуючи запитання. Змагання проходило в «олімпійській» обстановці, де потрібно було показати не тільки хімічні знання, а й спортивні якості. Перемогли найсильніші і «наймудріші» - одинадцятикласники. Всі залишились задоволені і веселі.



Крім того, девятикласники до цього тематичного дня була виготовлена стіннівка і розвішані формули, які мали відношення до цього дня. Також була проведена вікторина: «Знайди, відгадай і запамятай», переможницею якого стала, на подив, семикласниця Врублевська Каріна.

В середу, 17 травня, закінчився тиждень хімії. А завершили його учні 8-го класу, які разом з природничими науками підвели підсумки тижня хімії. Всі природничі науки оцінили свою подругу Хімію та похвалили її за старанність, креативність та ентузіазм, які вона проявила протягом цих днів. А та, в свою чергу, подякувала всім учням школи та вчителям, які допомагали їй організовувати різні заходи, лінійки й самі залучались до їх проведення.


На завершення Хімія попросила вибачення перед своїми подругами – природничими науками за надмірну пихатість і закликала всіх до плідної співпраці. За великі старання було нагороджено учнів 11 класу грамотою і Періодичною системою, котра була схована на Дереві знань А також за старання була нагороджена подякою учениця 7 класу Врублевська Каріна.

На завершення Хімія пригостила всіх присутніх гостинцем – «хімічними» цукерками та подарувала всім класам старшої  школи малі і великі періодичні системі хімічних елементів на згадку про цей важкий і водночас цікавий тиждень хімії.


вчитель хімії Кісь І. Я.  

Немає коментарів:

Дописати коментар