вівторок, 23 травня 2017 р.

Всеукраїнський конкурс юних дослідників «Кристали» імені Євгена Гладишевського



У суботу, 20 травня, відбувся фінал Міжнародного конкурсу «Кристали» імені Є. Гладишевського. Конкурс був організований Львівським національним університетом імені І. Франка кафедрою неорганічної хімії (КНХ) разом з Львівською обласною Малою Академією наук учнівської молоді (МАН).

         Цього року участь у конкурсі взяло 4500 учнів з 20 областей України. 

Було запрошено і учнів Містківської ЗОШ I-III ступенів, які вдруге беруть участь у цьому конкурсі. Проводиться він з 2010 року, при цьому кожен рік у іншій номінації. Цього року конкурс проводився у номінації: «Кристали: таємниці росту та мистецтво синтезу». 


На початку свята виступив головний організатор конкурсу – син покійного Євгена Гладишевського, у честь якого проводиться цей конкурс, Роман Гладишевський, який подякував всім учасникам: і вчителям, і батькам, і, звичайно ж, дітям, що брали участь у цьому конкурсі. 

          
А також виступали з департаменту освіти, Київської академії наук та інші гості свята.

Зокрема, відзначались минулорічні учасники конкурсу: «Від кристалів-гігантів до нанокристалів», чиї роботи були оформлені в збірник учнівських наукових тез VII Міжнародного конкурсу.  Приємно, що сюди потрапили і роботи учнів нашої школи: Коваля Андрія, Луцика Романа і Штангрет Оксани. 

Крім того, у збірник потрапили кадри церемонії нагородження минулого року. 
Продовжилось свято виступом гурту «Ягуда», студентів II курсу факультету культури і мистецтв університету ім. І. Франка. 

Після цього відбулась церемонія нагородження учасників цьогорічного конкурсу у 2 категоріях. Спочатку нагороджено учнів 1-4 класів подякою за участь і переможців в 4 номінаціях. Нашими учнями 1-6 класів було вирощено і відправлено 13 кристалів (серед 31 учасника).

Слід зазначити, що серед 900 надісланих кристалів учнями 1-6 класів було відзначено кристал учня 3 класу Денеки Тараса, який відібрали на виставку учнівських кристалів.

Також нагородили учнів 8 класу за представлення своїх наукових тез – Софію Шмагало і Руслану Дулібу. 

Згодом було організовано майстер-клас по вирощуванню кристалів для учнів 1-6 класів та їх батьків, показано кристали, вирощені студентами, а також нашим малюкам дали шанс самим визначати твердість кристалів.

У кінці дійства всі були дуже задоволені і трішки втомлені. Завершилось свято спільною фотографією на добру згадку.

P.S.: сподіваємось, що наступного року учні нашої школи ще з більшим ентузіазмом візьмуться за роботу у новому конкурсі і покажуть ще кращі результати!

вчитель хімії Кісь І. Я.