суботу, 11 листопада 2017 р.

День писемності і мови



До дня писемності і мови вихованці Містківської ЗОШ I-III ступенів готувалися заздалегідь. Організатором і натхненником цього патріотичного свята була вчителька української мови і літератури  Банах Марія Григорівна. Мета заходу: виховання любові до Батьківщини, до рідної мови, книги, поваги і шани до рідного слова. До свята Писемності і мови учні молодших класів підготували тематичні малюнки із закликом «плекати мову пильно й ненастанно».


Учні середніх і старших класів виготовили стіннівки на визначену заздалегідь тематику: «Мова – душа народу»  (5 клас); «Мова скарб народу» (6 клас); «Кирило і Мефодій – творці слов’янської абетки» (7 клас); «Найдавніші письмові пам’ятки» (8 клас);  «Книгодрукування в Україні» (9 клас); « «Чорна книга» заборон української мови» (10 клас).

Учні 11 класу підготували цікавий  проект «Мовленнєве сміття навколо нас», у якому представили і проаналізували мовленнєві помилки, які зустріли   в написах на державних та приватних установах  Пустомит та Львова.

У четвер, 9 листопада, наша школа засяяла різнобарв’ям вишиванок, у яких цього дня прийшли на заняття і діти, і вчителі. Всі учні та педагоги  отримали спеціальні тематичні емблеми, виготовлені Банах Марією Григорівною. 

Влучні  та цікаві вислови про мову і книгу, креативні плакати із закликом шанувати рідне слово, розклеєні по  шкільних коридорах, викликали інтерес у школярів, змушували задуматися над побаченим та прочитаним. 

А у найбільшому  класному приміщенні  школи, яке радше нагадувало затишну українську світлицю, зібралися учні 7-11 класів та  педагоги, щоб взяти участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. В час написання диктанту всі учасники патріотичної акції відчували велике піднесення і радість від усвідомлення своєї приналежності до великої української родини, яка любить свою рідну мову і пишається нею. Слід зазначити, що учні 2-6 класів також у своїх класах писали диктант під диктовку своїх вчителів , які навчають їх рідної мови. 


На згадку про День писемності і мови у рідній школи учні зробили  спільне фото.



ЗДВР Газдун О. М.