вівторок, 22 травня 2018 р.

Кристали


Вже втретє учні нашої школи брали участь у Всеукраїнському конкурсі «Кристали» імені Євгена Гладишевського (видатного вченого в галузі кристалохімії, доктора хімічних наук, професора ЛНУ ім. Івана Франка).
Конкурс проводиться  Малою академією наук України на базі кафедри неорганічної хімії хімічного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка. До речі, ЛНУ за рейтингом кількості заяв займає 2 місце в Україні після Київського національного університету ім. Т. Шевченка і нараховує 20201 студента.  


У конкурсі  взяло участь  3870 учнів із 21 областей України у двох вікових   категоріях (найбільше із Львівської, Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Сумської, Хмельницької). Цього року нашу школу представляли пятеро учнів старшої вікової категорії (загальна кількість учасників цієї категорії 287, з яких 234 надіслали тези своїх наукових досліджень).
Кожного року змінюються номінації. Тема цьогорічного конкурсу «Кристали:  кольори та світло». Учасники представили свої роботи у вигляді наукових тез  у таких  напрямках: теорії вирощування кристалів, вплив різних факторів  на колір кристалів, оптичні ефекти  в кристалах, властивості штучних кристалів та їхнє застосування, рідкі кристали: синтез та застосування, мінерали України.


Серед обєктів вирощування і дослідження вже кілька років переважає мідний купорос, на другому  місці - натрій хлорид, на третьому - лимонна кислота.
Усі наукові тези учнів  були вміщені у збірник: «Кристали:  кольори та світло».
Нагородження відбулось у два етапи: середню і старшу вікові  категорії   професором кафедри загальної та координаційної хімії польського університету Марії Кюрі – Склодовської м. Любліна п. Зофією Жончинською.      
         Учні нашої школи ввійшли тільки до I етапу, проте всі були відзначені грамотами, а їхні досягнені на цьому не закінчаться, відзначив професор кафедри неорганічної хімії п. Роман Гладишевський. Приємною несподіванкою для мене, як вчителя хімії, було нагородження мене не тільки грамотою, а й подарунковою книгою Любомира Гузара: «Андрей Шептицький- митрополит галицький. Провісник Екуменізму» і памятним значком  І.Франка: «Нам пора для України жити».


Родзинкою свята був виступ італійського співака Альфонсо Олівера, котрий презентував свої авторські пісні. Неперевершеною у його виконанні була пісня для України Vinceremo, назву якої перекладають як «Ми переможемо!». Ця пісня – гімн тих, у кого є мрія.  Під час перерви учні відвідали фотовиставку найкращих кристалів, вирощених учнями середньої вікової категорії, виставку експонатів фондів музею рудних формацій. Незабутні враження отримали від відвідування музею історії  університету. Несподіваною і приємною була для мене зустріч з одногрупником у стінах рідного вишу.


Завершенням дня було відвідування виставки-продаж «Вернісаж» і прогулянка вулицями Львова.
Хоч і була погана погода, проте настрій був у всіх дуже святковий і піднесений.



 
учитель хімії Кісь І. Я.