неділю, 13 травня 2018 р.

День хімії


У четвер, 10 травня, в Містківській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся День хімії, присвячений Дню хіміка, що традиційно відзначають в останню неділю травня, «Експериментуємо вдома і в школі». У цьому заході були задіяні абсолютно усі учні школи, навіть ті, що ще не вивчають хімію. 


Основною метою цього заходу було показати учням, що хімія -  це не суцільні формули, рівняння і точні пропорції, а й веселі, цікаві та креативні досліди, виконувати які під силу кожному, навіть  хіміку-початківцю.
Також відбувся експериментально-показовий виступ, ведучими якого були учень 8 класу Менделєєв Ростислав Васильович та учениця 9 класу - головний лаборант Шавель Марія Василівна. 

        Виступ складався з цікавих та яскравих експериментів, які виконували учні кожного класу. Та перед тим, як почати, ведучі разом з учнями нашої школи пригадали правила безпеки в кумедній і цікавій формі та провели показовий дослід на виявлення кислоти за допомогою індикаторного папірця, а допомогли їм у цьому асистенти – учитель інформатики, алгебри та геометрії Куник І. І.  та учень 6 класу Розум Денис. Після цього кожен учень мав можливість продемонструвати глядачам свої досліди.

Першокласниця Розум Ліля зняла відео -  дослід про Змія Горинича, а її друг Остап Адам про те, як гасити свічку,  не дмухаючи на неї та не торкаючись її.
Учні третього класу перетворювали фарбовану воду знову в ідеально чисту, якою вона була до фарбування. А крім того, ще й провели дослід з вуглеводами, а саме визначали крохмаль.

 визначення крохмалю в продуктах
Другокласники розчиняли різні речовини, що є на кухні у воді  та також шукали кислоту в продуктах харчування.

         Учень 4 класу Денека Тарас виростив чудові діаманти та кольорові кристалики з цукру, а учениця Яблонська Софія вдома  провела цікавий дослід з природним індикатором – соком буряка.

Денека Тарас
Яблонська Софія
       Пятикласниці Зелінська Олена і Врублевська Вікторія, Стріжик Діана і Врублевська Христина малювали різні картини за допомогою молока, води та цукерок. Крім того, Врублевська Христинка вдома виростила свій дивовижний сад з різних речовин.

Дві Анастасії: Бук та Карпова, учениці 6 класу, також малювали різні картини, але уже за допомогою соди, оцту та різних барвників.

диво-картини

Скочиляс Наталя, "дизайнерські штучки" 
       Учения 7 класу Каламай Софія продемонструвала дослід зі свічкою, гасячи її не дмухаючи на неї.


 Воробець Тетяна, "дизайнерські штучки"
Восьмикласниці Врублевська Каріна та Штангрет Христина створили вулканчики і спричинили мега виверження. Кохман Олеся продемонструвала дослід з крохмалем, а Горбовська Олена показала експеримент з кольоровим полум`ям.  Їхній друг Стець Ростислав провів вдома дослід «Гумове яйце».

                                                                                вулкан


         Учні ж 9 класу продемонстрували різні досліди з  перекисем водню. Шмагало Анастасія провела цікавий дослід з гранатовим соком, а ще створила цікаві кольорові стаканчики, допомогла їй у цьому Голубець Анна. Крім того, дев`ятикласники: Мартиняк Віталій і Голубець Анна  виготовили бульбашкову зубну пасту для слонів. Дуліба Руслана провела дослід  «Світлофор», а Фучила Соломія також виростила свого змія та показала дослід «Кольоровий океан».  Кисневий експерт Адам Юліан продемонстрував, як виявити наявність кисню у колбі, а маленька дослідниця, майбутня учениця нашої школи навчила» курячі яйця плавати.
                                                             як вивести плями від зеленки
                                                        природний індикатор - сік гранату
                                                                   "дизайнерські штучки"
                                                                                   змії
                                                                        паста для слона
визначення наявності кисню за допомогою тліючої стібки
Десятикласниця Ключник Ірина продемонструвала, як алкоголь впливає на організм людини.
 дія алкоголю на мозок людини
Виступ завершився гучними оваціями, усім надзвичайно сподобалось. Сподіваємось, такі чудові експериментальні виступи проводитимуться значно частіше, а інтерес до хімії зросте на усі 100%. Адже у  наші дні хімія стала могутньою зброєю цивілізації, сировинною базою практично всіх галузей промисловості і сільського господарства. З її допомогою створюються ліки та вітаміни, добрива для підвищення родючості грунту і хімічні засоби захисту рослин. Вугілля, нафта, газ і руди хімія перетворює на енергію і метали, бетон і скло, кераміку і численні органічні сполуки, в тому числі такі, яких у природі не було і не могло бути.
Вивчати хімію важко, але дуже цікаво. Особливо, якщо з самого початку ти переконаєшся в тому, що вона всюдисуща. Дійсно, куди не глянь - усюди навколо нас об'єкти і явища цієї чудової науки : хімічні речовини і хімічні реакції.