четвер, 25 січня 2018 р.

Вшанування пам’яті Василя Стуса




Літературний вечір «Народе мій, я ще до тебе вернусь…» з нагоди 80-х роковин від дня народження незламного поборника свободи, талановитого поета, закатованого в радянських таборах Василя Семеновича Стуса відбувся у середу, 24 січня, у Містківській ЗОШ I-III ступенів.


Мета заходу: відзначення 80-річного ювілею поета-шестидесятника В. Стуса та вшанування його пам’яті; спонукати учнів-старшокласників до вивчення біографії та творчості поета; виховання на прикладі життєвої долі та характеру митця почуття великої любові до Батьківщини, вміння відстоювати свої принципи та власну людську гідність.
Літературному вечору передувала тематична виставка «Василь Стус: життя і творчість». Учні школи мали можливість оглянути світлини, твори поета, книги спогадів про нього його сина Дмитра. Доповненням до виставки стали червона калина та колючий дріт – символи крові та багаторічних увязнень незабутнього В. С. Стуса.



Ведучими заходу «Народе мій, я ще до тебе вернусь…» були вчителі – Банах Марія Григорівна та Газдун Оксана Михайлівна. Девятикласник Бук Максим зіграв роль Василя Стуса. Гості свята почули живий голос Василя Стуса, який читав свою поезію «Лист до сина». Проникливо звучала поезія митця з уст учителя української мови та літератури Банах М. Г.


Незабутній слід у душах глядачів, що були присутні на заході, залишив перегляд короткометражного кінофільму «Василь Стус», створений на основі реальних подій, у ролі головного героя в якому знявся знаний актор театру та кіно, кінорежисер Ахтем Сейтаблаєв. Під час перегляду фільму у багатьох на очах були сльози. Дуже прикро, що поет Василь Стус пішов від нас в 47 років, не доживши до проголошення незалежності України всього лише 6 років. Вірю, що його високий громадянський подвиг довго буде надихати на патріотичні звершення багато поколінь українців.


ЗДВР Газдун О. М.